Pàgina d'inici » Dietari » ¿Per què no?

¿Per què no?

D’entre els Assaigs Complets de Karen Blixen (1885-1962), autora del justament cèlebre Out of Africa que signà amb el pseudònim Isak Dinesen (de fet, Dinesen era el seu veritable cognom i Blixen fou tan sols el de casada, també a Dinamarca les noies adoptaven el cognom del marit i no sé segur si encara és així), d’entre tots aquests molt recomanables Assaigs, deia, (disposo l’edició de Losada del 2003 amb traducció al castellà de Jesús Pardo), jo destacaria el que duu per títol Els Lemes de la meva Vida i, d’entre tots ells, el ¿Per què? o, més ben dit, el ¿Per què no? Ella, l’autora, hi explica que ¿per què?, dit així, és en ell mateix una mena de lament, com un crit sortit del fons del cor que ressonés en ple desert i com si, per si sol, fos negatiu, la veu d’una causa perduda (aquells ¿per quès? de l’infaust i lamentable Mourinho, per exemple). Però diu a continuació que, si hi afegim un negatiu, el pas francès, pourquoi pas? o el nostre no, ¿per què no?, la patètica pregunta es transforma aleshores en resposta, gairebé en una ordre, la crida d’una esperança brutal. ¿Per què no fer-ho? Digues, ¿per què no? Hi ha l’atzar, naturalment, l’atzar imprevisible. Però hi ha també, o hauria d’haver-hi, el desig i la seva intensitat. La intensitat del desig de superar cada repte que et plantegis. ¿En vols un de més gros que el d’ara mateix? ¿Per què no? Esclar que sí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s