Pàgina d'inici » Dietari » Prou de compliments. Vida lenta

Prou de compliments. Vida lenta

S’ha mort la duquessa dels Alba, tinent de terres i de títols nobiliaris de tota mena, però jo penso si m’agrada llegir aquest llibre o no. “Si m’agrada, és que està bé. I si no m’agrada, si no fa que m’ho passi bé, aleshores potser estarà bé per a algú altre, però a mi no em fa el pes”. Paraules de Faulkner que ara em recorda la Marina mentre li llegeixo la seva crítica, excel·lent, d’El nen perdut, de Thomas Wolfe. Jo no ho puc encara dir, si m’agrada perquè no l’he llegit. Però sí que puc dir que m’agraden, i molt, aquests dietaris de Josep Pla, La Vida Lenta, que acaba de publicar Destino gràcies a la feina admirable en tots els sentits de Xavier Pla. Merci, merci un cop més. Diu que no tenen interès literari. No pas poc, penso. I és precisament per aquesta raó que arribo a entendre l’esdeveniment literari de què parla la banda publicitària del llibre. Tot l’interès del món tenen per a mi aquests dietaris sense interès literari. Em vaig enretirant a poc a poc de la crítica i arriba aquell moment que tan sols tinc en compte si m’ho passo bé o no quan llegeixo. Aquests dietaris no em cansen aquests dietaris i, per tant, estan la mar de bé. Els qui de veritat en saben i s’hi han submergit ja han escrit i encara més que escriuran sobre els entrellats d’aquesta escriptura de Pla. Ja dic que a mi em plau d’allò més i que en tinc ben bé prou amb les estones impagables que em fa passar. En tots els sentits. Fins i tot en el sentit del desgavell i de l’aparent desordre. Jo també sóc un desendreçat i penso que és una delícia no veure a ningú però que m’hauria de casar amb una dona jove, amb un cos bonic, i no moure’m mai més d’aquesta casa. Sinó que duraríem dos dies. És cert, tot i així, que estar-se tantes hores sol és agradable, fascinador, però també ho és que a la llarga és inaguantable. Contrasentits de la vida, quin remei. Mentrestant, les intoxicacions de whisky són més suportables que les del millor vi del país. ¿Quan tindrem un De Sanctis al nostre país? Menéndez Pelayo, al seu costat, sembla un trabucaire. I el mal del periodisme, que mediocritza l’esperit i tot ho vulgaritza. I la pedanteria castellana i la pressió espanyolista. Prou de compliments! Com una bassa d’oli el mar d’avui. ¿Què més vull? Vida lenta.

6 thoughts on “Prou de compliments. Vida lenta

 1. De Pla m’agrada tot. Però el Pla que m’agrada més és el de: Notes de Capvesprol, Darrers escrits, Notes disperses, Les Hores, La vida amarga, El que hem menjat… No m’interessa tant quan descriu paisatges, obres d’art i arquitectura com quan descriu la quotidianitat o els estats d’ànim, o quan filosofa a partir d’un fet quotidià, d’una conversa, d’un record, d’un guisat, d’un plat de pasta…. Encara no he tingut a les mans aquest darrer dietari, però vaig quedar una mica escamnat de: Amb les pedres disperses, les cartes creuades amb l’editor Josep M. Cruzet. Em va decebre.

  Liked by 1 person

 2. Totalment d’acord amb tot. Jo ara estic llegint el volum 9, “Viatge a la Catalunya vella”, que tot i no ser dels millors em resulta reconfortant i em llepo els dits a base de bé. Ara em dedico, a ritme d’un per trimestre (últimament he augmentat la dosi), a llegir els que em falten (com si fos una col·lecció de cromos), que són menys de la meitat. Alguns els rellegiré, i se’m fa la boca aigua només pensant en el que encara em queda. Demà compraré (ja que l’altre dia -dimarts- no havia arribat encara a les llibreries) “La vida lenta”. El llegiré tot seguit.

  Liked by 1 person

 3. Jo reivindicaré sempre els Homenots. Gràcies a ells vaig saber qui eren Crexells, Estelrich, Junoy, etcètera, etcètera. Em van obrir mil portes i sense aquestes lectures el meu catalanisme avui no seria igual. Demostren, a més a més, que Pla d’espanyol no en tenia res.

  Liked by 1 person

 4. N’he llegit les primeres planes i ja puc dir que me’l compraré. M’ha captivat. Llegir Pla és carregar les piles, és tonificant. I m’agradarà molt comprovar allò que ja sabíem: que es cagava en Franco, i, efectivament, d’espanyolista no n’era gens.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s