Pàgina d'inici » Dietari » El greuge suprem

El greuge suprem

Hi ha 3 llibres seus que he estudiat i he fet servir sempre de consulta. Mai no el vaig tenir de professor, però aquells anys de la facultat de Filologia ell feia de rector de la Universitat (UB). Dies de necrològiques i de repassos. La reposició ahir del programa Savis en què Núria Solé apareixia més aviat insegura i un poc nerviosa davant la bonhomia d’Antoni M. Badia i Margarit. Filòleg, gramàtic. Ocupacions que semblen anòmales en aquest món que vivim. La Gramática Catalana (Gredos, 1962, en castellà), Llengua i Cultura als Països Catalans (la d’Ed. 62 del 1975), i la Gramàtica de Llengua Catalana (E.C, 1994). No vaig ser mai alumne presencial de les seves classes, però aquests 3 llibres seus han estat per a mi sempre de referència. I el mal vici de què parlà, a la conclusió d’aquell programa Savis d’ara fa 5 anys. El mal vici dels catalans de canviar sempre de llengua, i de passar al castellà, a la mínima que algú no se’ns adreça en català o ens pensem que és foraster. Urgència de corregir aquest vici de llengua supeditada i dependent, digué. 94 anys de vida plena que ara s’ha extingit (qdep i acs). Com més va, més són els records i els agraïments envers tots els qui, com el doctor Badia, han fet de la seva vida un camí per a la recuperació i la dignificació de la llengua i, per tant, del país. I ara aquest dissabte que ve, que diu que Rajoy vindrà a explicar-se. Segur que no parlarà de llengua, fins ara encara, per a mi, el greuge suprem.

One thought on “El greuge suprem

  1. El Sr. Badia tenia raó. Ara bé: després de rumiar-hi una mica he arribat a la conclusió que no es tracta tant de vici com de por. Por a que t’engaltin: habla en cristiano, coño ! Por a la ridiculització. És la por de l’esclau que tenim ficada al nucli dur del cervell. Són 300 anys d’absolutismes, de guerres, dictadures, lleis injustes i vexacions que no han passat en va. 300 !! Per això jo vull dir-los: A LA MERDA !, al més aviadet que possible.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s