Pàgina d'inici » Dietari » Presumpció d’amistat

Presumpció d’amistat

De vegades l’amistat és tan sols una presumpció. Aquell presumir que som amics de tal persona o de tal altra. Persones potser més significatives, o rellevants, que nosaltres. Potser. L’aparença de tot. Torno a veure La Grande Bellezza, aquest cop en versió doblada al castellà. Plaers mundans, vida mundana, el rei dels mundans envoltat de buidor. Gambardella no enganya, però. Massa intel·ligent. Sap de quin peu calça, tant ell com els qui l’envolten. Displicència elegant que no sap què fer amb els sentiments. De vegades l’amistat és tan sols una presumpció i diu que no està bé plorar als funerals perquè aleshores lleves protagonisme als qui més directament acaben de patir la pèrdua. Gran comèdia, gran teatre. Perquè ell bé que plora quan trasllada el fèretre a l’espatlla. ¿O potser és que fingeix de manera tan perfecta que fins i tot fingeix que és dolor el dolor que realment sent? La girafa que desapareix, tot consisteix en un truc, enmig de les ruïnes de Roma. Tot és un truc. ¿Què hi fem, aquí? ¿Què hi hem vingut a fer? Al caire de la desesperació i amb un únic remei: fer-nos companyia i prendre’ns un poc el pèl els uns als altres. ¿Per què no has escrit cap més llibre? Perquè m’he dedicat a sortir de nit i potser perquè, a Roma, el sentit de l’eternitat és en realitat el sentit del no-res enmig de demacrats i inconstants flaixos de bellesa. La monja venerada, centenària i desdentegada que s’alimenta d’arrels. I el record conscient d’aquella vegada que fóres estimat, veritablement estimat, i tu no saberes què fer-ne, del sentiment -del teu i del d’ella. Sorrentino, Servillo, Gambardella. Aquella imatge completa i perduda, extraviada, de nosaltres mateixos. Aquella imatge que ens retorna. Gil de Biedma afirmava que tal cosa és el sagrat. La resta, el que pensi la gent, no en té cap, d’importància. Presumpcions, presumpcions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s