Pàgina d'inici » Dietari » Fóra un bon senyal

Fóra un bon senyal

Demà comença el nou curs escolar i comença també, al vespre, l’Exposició Xammar al Palau Robert de Barcelona. I segurament té raó Carles Cabrera en afirmar que, quan les classes començaven a primers d’octubre, els nois sortien més ben preparats i que el problema d’ara és l’ESO i, sobretot, la lletra menuda que comporta. Tantes actituds, tants valors i tantes normes. I tantes competències, i com més bàsiques millor. És l’estudi el que compta, el que hauria de comptar. I l’esforç i la disciplina i el rigor. I també el respecte i l’obediència que tant es troben a faltar. Fer estimar l’estudi. I les formes. Seduir, commoure, convèncer, ja ho he dit altres vegades. Potser el boom actual d’això dels “tallers” d’escriptura és una mostra i una conseqüència d’aquestes mancances que dic. Lectura i escriptura a l’escola. Imitació dels models, aquest és el “taller”. No hi havia “tallers” d’aquesta mena abans de l’ESO. El taller era per als aprenents de fuster, per exemple, i van ser una gran cosa, no dic pas que no. Tampoc no n’hi havia quan el curs començava a l’octubre. Llegíem i ens feien fer els corresponents dictats i redaccions. I acabàvem, si més no, no fent faltes d’ortografia ni de puntuació (ens suspenien sense contemplacions si en fèiem). Era a l’escola on tot això s’aprenia. ¿I ara? Ara el que en general hi ha és el caos de la burocràcia i la paperassa inútils. I les opinions de la pantomima en què tot s’ha anat convertint. I tants anys ja d’immersió i Eugeni Xammar (1888-1973), el periodista que ens va explicar el món -cosmopolita dels de veritat-, continua essent un gran desconegut a les aules del país. A diferència d’ell, prenem encara massa precaucions quan es tracta de les coses de Catalunya. Xammar que, quan des de Madrid arribava a Barcelona, mai no tenia la impressió d’haver canviat de ciutat ni de país, sinó de món. I que mai, mai, no havia llegit La Vanguardia Española. Aquesta Exposició del Palau Robert, que comissiona l’inquiet i savi Joan Safont, durarà fins al 31 de gener 2015. Em demano si aquest primer quadrimestre de curs hi haurà professors que hi portaran els seus alumnes. Primer a visitar-la, és clar, però després, ja a classe, que aquesta visita serveixi per llegir en veu ben alta encara que siguin tan sols fragments dels seus textos modèlics. Tant de bo que ho fessin. Fóra un bon senyal.

3 thoughts on “Fóra un bon senyal

  1. Com a home comarcal que sóc, una vegada més prendré el tren i m’arribaré a la capital per visitar l’exposició del gran Xammar. Un altre home comarcal, del Vallès, que va dignificar la professió de periodista i la nostra llengua. Una vegada més aquest comarcal, per segona vegada en un mes (la primera fou el dia 11) posarà els peus a la capital del país. El llibre publicat per Quaderns Crema titulat: “Periodisme” és una joia que cal divulgar. Salut i trempera (sóc comarcal, què voleu)

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s