Pàgina d'inici » Dietari » ¿Què és l’optimisme?

¿Què és l’optimisme?

Anotacions d’aquell curs, Metamorfosi de la Novel·la, que organitzà conjuntament l’Institut d’Humanitats i el Departament de Teoria de la Litertaura (U.B.) entre l’octubre del 2002 i l’abril del 2004. Les novel·les cabdals de la tradició europea i americana. Des del Quixot fins a Rayuela i Cien Años de Soledad, passant pels Viatges de Gulliver, Orgull i Prejudici, Moby Dick, Madame Bovary, O Primo Bazilio, La Regenta, El Cor de les Tenebres, La Muntanya Màgica, La Consciència de Zeno, El Gran Gatsby, Viatge al fons de la nit, Collita Roja, Bearn i totes les que em deixo fins a una cinquantena. El plaer d’haver-hi assistit i la dissecció de cada un d’aquests llibres. Regirant aquestes notes, m’apareixen ara els fragments del Càndid (1759), de Voltaire, que fou el tema de la conferència de Jordi Llovet el 23 d’octubre del 2002 i que li serviren per explicar el que tenia pensat explicar. ¿Què és l’optimisme? -va preguntar Cacambo. Vatua món! -va dir Càndid-, optimisme és la mania de sostenir que tot va bé quan tot va malament. I no és pas que tot hagi anat malament, ni que per força hagi d’anar malament. Avui mateix, 130è aniversari de la fundació de l’Ateneu del meu poble, Ateneu Arenyenc. Celebració. Ja no hi són, és clar, aquells que el fundaren. I és justament això -tot acaba malament- el que mai no acaba bé malgrat tot l’optimisme del món. I és també per aquesta raó que és tan important allò que anomenem continuïtat. Continuïtat. ¿Obvietat? D’acord, obvietat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s