Pàgina d'inici » Dietari » També podem fer-ne un capmàs

També podem fer-ne un capmàs

Amb tot el respecte del món, però avui no estic gens d’acord amb el senyor Pla Nualart quan es demana si és imprescindible torturar (sic) els alumnes fent que aprenguin el sistema de combinació dels pronoms febles. Gens d’acord. Primer, perquè em sembla que no es pot qualificar de tortura l’estudi de la gramàtica. ¿Què hem d’ensenyar, a l’escola, si no ensenyem la gramàtica? És clar que la podem canviar, tenim l’IEC, i podem també fer-ne un capmàs i que el pronom hi pugui fer totes les funcions del món, totes les hagudes i per haver. I després, perquè em sembla que hi ha poques coses que s’ajustin més a la lògica que aquest sistema impecable de pronoms que tenim des de Fabra. I poques coses, doncs, que ajudin més les persones -sobretot si es tracta d’escolars- a estructurar de manera lògica la seva ment. I vés a saber, ja ho vaig dir fa dies, si no és el mal ús que fem dels pronoms febles allò que explica el comportament tan il·lògic i tan poc estructurat que tenim com a país, com a nació, que aspira a la llibertat. Em sembla que tant és que la majoria de parlants diguem “No els hi diguis” en lloc del preceptiu “No els ho diguis”. Mai no pot fer de C.D. el pronom hi, mai. I, si la majoria continuem dient-ho, això no indica res de bo de l’interès per l’ús correcte i l’estudi de la llengua que tant diem estimar. Massa minso tot plegat. Massa escàs. Torturar els alumnes, diu, si us plau senyor Pla! ¿Per què hi és, doncs, la norma? Ja em podeu dir purista, m’és ben igual, però de moment, que jo sàpiga, el pronom hi tan sols pot fer de C.I. quan, i només quan -admés pel mateix Fabra-, al Principat l’usem en singular com a excepció de les anomenades formes valencianes, que són justament les lògiques: li’l, li la, li’ls i li les. Primer, com sempre, el C.I. i després el C.D. I és aquí on la nostra excepció ens fa escriure els equivalents l’hi, la hi, els hi i les hi. Amb l’ordre invertit i amb hi fent de C.I. Perquè mai no pot fer de C.D. Mai. Per tant, sí que em sembla una falta greu “No els hi diguis”. I també passar-ho per alt, em sembla greu. I acostumar-s’hi. I, si no, ja dic, canviem la gramàtica. I llestos. I amb tot el respecte, només faltaria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s