Pàgina d'inici » Dietari » Capacitat d’oblit

Capacitat d’oblit

D’exercitar la memòria, parlem moltes vegades. D’entrenar-la també com una qüestió de salut mental. La memòria com a magatzem de tots els errors i de tots els encerts. Ara, la memòria, el seu exercici, pot tenir també la seva part no desitjable. A Genealogia de la Moral, Nietzsche afirma que sense capacitat d’oblit no hi pot haver cap forma de felicitat, ni de jovialitat, ni d’esperança, ni d’orgull, cap forma de present. Si és veritat que el temps és circular, aleshores l’oblit és imprescindible per crear la ficció del progrés, tant que hem progressat, per cert. És com si diguéssim que la memòria és també enemiga de la vida, com si recordar no fos viure, com si fos veritat que mentre recordes no vius. I és curiós que també Josep Pla, al Quadern Gris, asseguri que l’origen de la bondat humana és justament la capacitat d’oblit. Bé, el cas és que hi ha noies que tenen sempre present, encara avui, aquell Sant Jordi que no els regalares la rosa. I no hi ha manera que ho oblidin. I, és clar, això ni és viure ni deixar viure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s