Pàgina d'inici » Dietari » Aquella operació

Aquella operació

És clar que convé recordar amb intel·ligència i sensibilitat els fets del passat, és clar. Fets dels quals no vam ser testimonis i que més tard hem après dels llibres i les pel·lícules. 70 anys, avui, que començà aquella operació (D-Day) que salvà Europa de la barbàrie nazi. A Normandia. Esgarrifa pensar què hauria passat, com haurien anat les coses, si no hagués sortit bé. Agraïment, per tant, agraïment infinit. El pare, que també avui celebra anys, 89, em confessa que de res no es van assabentar en aquell moment, justament quan ell en complia exactament 19 de vida. Teníem prou feina a treballar i mirar de tirar endavant enmig d’aquella grisor i d’aquella pobresa. Molt pocs sabíem llegir, molt pocs teníem a penes una lleugeríssima formació primària que impartia, a més -no ho oblidis-, aquell franquisme tan negre i atroç. Ni tan sols sabíem ben bé què volíem, un poc d’ordre, potser, i no parlar de res que anés més enllà de l’interès de les quatre parets de cada casa. ¿Què vols que sabéssim, nosaltres, del que passava a Normandia? Si tot, també, ens era amagat i tergiversat! I encara teníem por, molta por del que ens havia tocat viure no feia tampoc tant de temps. I jo, que no poc evitar avui de pensar que som d’alguna manera deutors també d’aquella forçada ignorància de molts dels nostres pares. Ens pagaren els estudis i ens pagaren la vida. I mantingueren també la llengua encara que fos tan sols a l’entorn de les quatre partes de cada casa. Agraïment infinit, també. Infinit. I que per molts anys!

2 thoughts on “Aquella operació

  1. Com sempre els americans treient-nos les castanyes del foc. I que en vida teva puguis gaudir molts anys de la salut del teu pare. Que Déu el beneeixi.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s