Pàgina d'inici » Dietari » El focus es desplaça

El focus es desplaça

El rei d’Espanya abdica i per uns instants, no sé quants, el focus es desplaça i deixa d’il·luminar can Vies talment com si ja no existís. Va estar bé, ahir, el 1r tinent d’alcalde Joaquim Forn, em va agradar aquell punt de contundència mostrat. Però no se’n parlarà avui. Ni demà tampoc. No passa cada dia que un rei abdiqui i cedeixi la corona al seu fill i hereu. 39 anys, em sembla que deu haver durat fins ara aquesta re-instauració borbònica. Els Borbons, que mai no hem sentit com a nostres mentre Antoine Compagnon afirma que hem convertit l’etern Montaigne en una estrella de la ràdio i de la tauleta de nit. I a mi em sembla molt bé això de la tauleta de nit. 40 petites dosis. 40 nits. ¿El banalitzem? No. Montaigne no es pot banalitzar. Encara que es volgués. Tantes vegades ell mateix s’havia considerat banal! ¿Pot, allò que en diem poble, deixar de ser poble? ¿Hi ha algú que pugui viure’n al marge, del poble? ¿Algú pot assegurar que no en forma part, del poble? Les elits, ¿no són poble, també, les elits? Poques vegades em penedeixo de res i la meva consciència s’acontenta d’ella mateixa. I que consti que parlo com a aprenent i com a ignorant. I també com a vanitós. El fet de no voler veure ni ser vist també és vanitat si et produeix satisfacció. Tots som vanitosos i frívols. I és vanitat l’obsessió per la pròpia vanitat. Ja sabem què en pensà Nietzsche, de tot això, 3 segles després. Sobretot de l’afirmació de Montaigne en el sentit que no hi ha una naturalesa superior i una d’inferior en els éssers humans. I que tot és u: tot acte de l’esperit és carnal i tot acte físic és configurat per l’esperit. I que el dualisme és absurd, vaja. El rei no s’ha mort. Tan sols plega, ho deixa. Visca el rei, sentirem dir, tot i així, aquests dies que vénen. Felip VI -de fet, V per a nosaltres, aquell el Formós ho fou només de Castella-, 300 anys després. El darrer assaig de Montaigne, abans de morir a l’edat de 59 anys, fou “Sobre l’experiència”, i és justament aquí que llegim que també els reis i els filòsofs fan caca. I àdhuc les dames. ¿Intent de gattopardisme lampedusià, potser, tal com diu en Joan Safont?

One thought on “El focus es desplaça

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s