Pàgina d'inici » Dietari » La pausa que potser resol el dubte

La pausa que potser resol el dubte

No pretenc pas, ni molt menys, revestir-me d’una autoritat que no tinc ni res de semblant. Un breu comentari tan sols aquest dematí de diumenge abans de sortir per anar a votar. Un breu comentari en relació a aquest article d’Albert Pla Nualart que ahir publicà a l’Ara. Potser una pausa, una senzilla coma, ho resoldria tot, vaig pensar. La frase, segons l’ordre lògic dels seus elements seria: El futur d’Europa depèn del que voteu. Ben senzill. Un subjecte (El futur d’Europa), un verb (depèn) i un complement en què la preposició te l’exigeix el verb, la regeix el verb (del que voteu). Si el que ens interessés, però, fos tematitzar, emfatitzar justament aquest complement tot desplaçant-lo a l’esquerra, a la primera posició de la frase, aleshores l’aparició o no del pronom feble dependria de la pausa, de la coma. Així, si més no, recordo que m’ho ensenyaren. Del que voteu depèn el futur d’Europa. Però Del que voteu, en depèn el futur d’Europa. La pausa que potser resol el dubte. La pausa que evita el que em sembla redundància pleonàstica. I, per tant, si això és així, serviria també per als altres verbs que el lingüista esmenta a l’article: desprendre’s, deduir, derivar-se. Del text, se’n desprenen moltes idees. Del que m’han dit, en dedueixo que no li ha agradat. D’aquest error, se’n deriva tot el problema. Potser m’equivoco, és clar, i potser no he acabat d’entendre el quid de la qüestió. Perquè també em sembla clar que amb verbs no preposicionals la cosa resulta encara més indiscutible. Arribarem aviat a París. Però: A París, hi arribarem aviat. Bé, tot sigui pel debat sobre la llengua. Que, per cert, no sé si interessa ni preocupa gaire al que els polítics solen dir-ne gent. Més aviat diria que no.

5 thoughts on “La pausa que potser resol el dubte

  1. Vostè, Sr. Colomer, escriuria mai “descerebrat”? O com ho traduiria, en català? Quina paraula (o paraules) equivalent tenim, en català? Sap per què l’hi pregunto, oi?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s