Pàgina d'inici » Dietari » Toc de trompetes

Toc de trompetes

Ja ho vaig dir, que dedicaria el vespre a Macbeth. Al de Shakespeare i al d’Orson Welles (1948). Amb tan poc pressupost i la cobdícia que igualment esquinça el sac. La idea que som com el bosc de Birnam. El bosc que no es mou tot sol i ja som a les envistes d’Inverness (Dunsinane). El patiment de Macbeth que és conscient que fa el mal i, tot i així, no té cap altre remei sinó el d’anar-lo fent i produint de manera progressiva. ¿Qui és Macbeth, la seva buidor? ¿A qui s’assembla? ¿En què, o en qui, em fa pensar ara que sap que Lady Macbeth, que tot ho instigà, és morta i que els arbres del bosc avancen? No és tan important avui haver nascut de mare o per cesària. Som vius i detectem les bruixes dolentes germanes del fat, aquelles forces brutes que ofeguen immediatament les petites mostres d’una incipient vida moral. Macbeth mor matant perquè aquest és el principi que ha acabat animant la seva vida i perquè, tal com afirma Salvador Oliva, si el poder és tan sovint una màquina inevitablement preparada per generar maldats, és perquè també molt sovint l’ambició desmesurada, la cobdícia malsana, s’ajunta amb la buidor de l’esperit. I els enganys del diable, que diu mentides amb colors de la veritat. No és possible mentir quan es diu la veritat. I les paraules finals de Malcolm: Tot el que ens falta fer ho durem a terme d’una manera nova com correspon als temps: …hem de jutjar els cruels ministres del botxí mort i de la seva reina diabòlica, que, pel que diuen, s’ha llevat la vida amb les seves mateixes violentes mans; això i tot el que sigui necessari ho farem, per la gràcia de Déu, d’una manera mesurada, i al seu lloc i moment. Gràcies, doncs, a tots i cada un…Toc de trompetes.

Nb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s