Pàgina d'inici » Dietari » Potser és que he somiat el somni de Borges

Potser és que he somiat el somni de Borges

Dec haver somiat aquesta nit passada. Com cada nit, és clar. Deu haver estat, però, un somni especial. Si no, no sé a sant de què de sobte no em puc treure del cap aquest conte de Borges titulat L’Altre i que forma part del Libro de Arena (1975, un any abans que Soler Serrano li fes aquella cèlebre entrevista al seu programa A Fondo). Aquest conte que dic el traduí Alfred Sargatal i l’inclogué a la seva esplèndida antologia La Invasió Subtil de les Aranyes, fantàstic. El somni de nosaltres mateixos i l’aparició sobtada de tu mateix, al banc on seus, de tants moments ja viscuts i que tan bé coneixes i que aquest altre, que ets tu, encara no perquè és massa jove. Tu ets a Cambridge (nord de Boston) i l’altre, és a dir tu mateix, és a Ginebra on, efectivament, vas viure fa més de 50 anys. Ho saps tot. ¿Qui somia qui, però? El do de Borges. El do de Borges malgrat la ceguesa. Mestratge de Déu, diu. I la ironia dels llibres i la nit, la foscor. Ulls sense llum que són els amos d’aquesta ciutat de llibres que ja tan sols podia llegir en aquella biblioteca cega dels somnis. Impressionant Poema de los Dones. Atles del món, Orient i Occident, enciclopèdies, segles, nissagues, símbols, cosmos, murs. L’atzar que regeix les coses. Em dec haver somiat a mi mateix, aquest nit, dormint al meu costat, el costat de l’altre que vaig ser. I aquelles tardes borroses i emboirades que Borges rebé els llibres que llegí i estudià abans de l’ombra definitiva. Els dons, els presents de la vida. Sóc l’altre, diu, sóc el mort que ha fet les mateixes passes al llarg dels mateixos dies. I el món, el món que es deforma en aquest somni. I en l’oblit.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s