Pàgina d'inici » Dietari » Simenon i el mal de la indiferència

Simenon i el mal de la indiferència

Ha fet falta una bona espera per al nou Simenon, de Quaderns Crema, en català. La Neu Era Bruta. La Neige Était Sale (1948). Traducció brillant d’Anna Casassas. Escenari indeterminat d’un poble o ciutat mitjana durant el temps de l’ocupació nazi i els efectes que unes condicions tan extremes -tortures, violències, assassinats- tenen en la vida “quotidiana” de les persones normals i corrents. És clar que el personatge Frank Friedmaier no n’és gaire, de normal i corrent. De fet, no n’és gens. Té 17 anys i la seva mare és mestressa d’una casa de cites més o menys clandestina. Es guanyen prou bé la vida, el noi se n’ufana, i això genera enveges i sospites entre la resta del veïnat. Però a ell tant se li’n dóna. Al contrari, en fa tota mena d’ostentació i es mostra fatalment indiferent envers tot el que passa al seu voltant. Esquerp, agressiu fins a límits de no dir, enemic de la tendresa. Fins que arribarà aquell bon dia en què, fatalment també, succeirà alguna cosa, no s’havia pogut preveure quan ni exactament tampoc el què. Succeirà i prou. Cap artifici en Simenon, estil de frases breus i precises, fins i tot àrides. La fatalitat de la indiferència i la insensibilitat presentades com a maldat suprema. Ja 6 anys abans, el 1942, Albert Camus havia publicat L’Estrany. Sinó que aquell Mersault, també insensible i indiferent, hi apareixia com a víctima d’aquesta manera de ser. Aquí no. Aquí Friedmaier n’és militant, militant empedreït, i la seva redempció és impossible. Fatalment i insensible. I ara només té la sopa per menjar. La resta, l’hi han pres. I el fan caminar en fila índia al llarg de la galeria. Un dels millors Simenon que he llegit. Contra la monotonia de la sordidesa i la vulgaritat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s