Pàgina d'inici » Dietari » Torna Marlowe

Torna Marlowe

John Banville (El Mar, Eclipsi, Impostures, Els Infinits, Llum Antiga) torna a la novel·la negra. I com sempre que això passa ho fa utilitzant el seu altre nom, el pseudònim Benjamin Black. És a punt d’aparèixer, si és que no ha aparegut ja, The Black-Eyed Blonde, versió en català a Bromera i en castellà a Alfaguara. L’argument de la novel·la no m’interessa gens. El que m’interessa és assistir al renaixement de Marlowe, Philip Marlowe, el personatge que creà Chandler i que desaparegué també amb ell. Ara Benjamin Black el torna a la realitat de la ficció. No van ser els arguments allò que més em va fascinar de La Gran Dormida o d’El Llarg Adéu o d’Adéu, Nena. Va ser Marlowe, la fascinació. La seva manera de ser, tot allò que li endevinaves. Aquella certa noblesa, aquell enginy corrosiu. Em semblava trist, però no derrotista; solitari, però mai realment segur d’ell mateix. Sense gaires diners, però vestint-se tan bé com podia. Fumador empedreït i bevedor de qualsevol cosa que no fos dolça. Es llevava tard per gust i d’hora per necessitat. Amb la consciència social d’un cavall, però en canvi amb aquella consciència personal que el convertia en una mena de lluitador a favor de tots els homes essencialment honrats que miraven de guanyar-se la vida amb decència en una societat corrupta. Segurament més bona persona per al lector que no pas per a ell mateix. Tot un tipus, Marlowe. M’atrau, Marlowe. Li deien inadaptat perquè veia fems on hi havia fems. I, és clar, si això és signe d’inadaptació social, naturalment que n’era, d’inadaptat. Aquells fems, però, avui encara hi són, més i tot.

4 thoughts on “Torna Marlowe

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s