Pàgina d'inici » Dietari » I junts més que vós

I junts més que vós

Que consti que em seria molt difícil de viure-hi i que m’estimo més tenir-la a 1.000 Km. de distància. Però avui enyoro aquelles anades a París. I no només perquè ara hi tingui una part molt important de mi mateix, que això també és cert. El cas és que enyoro París i no pas en el sentit de la pura nostàlgia que sempre implica no haver superat el passat, el contrari que passa amb la ironia. Enyoro París de quan solia anar-hi per feina gairebé cada setmana a l’estiu mentres durava la pausa de les classes, o tal vegada els dies de Pasqua o també al llarg del Prenadal, amb aquell fred que hi feia, i hi passava sempre 3 nits i tenia temps de sobres de passejar-hi. El París de Caterina de Mèdicis a les Tuileries, el d’Enric I de l’Hôtel-de-Ville, el de Lluís XIV dels Invalides, el de Lluís XVI del Panteó i voltants, el de Napoleó I de la Place Vendôme. I les visites a Versailles i a la Malmaison. Sí, sóc monàrquic i m’agrada el pacte dels reis catalans amb els seus súbdits que avui mateix ha recordat l’amic Jordi Homs (‘Nós, que valem tant com vós, i junts més que vós, us acceptem com a rei i sobirà si conserveu els nostres drets i llibertats; i si no, no’). Però enyoro també el París dels qui no governaven, el dels poetes i vagabunds, i també el de Nexus, Plexus i Sexus, i els Tròpics, de Henry Miller, carnal i enfollit, que tant m’agradaren tot i que ara ja no. I Montmartre, i les vetllades del Moulin, fantàstiques, i el silenci del XVI Arrondissement, conservador i acomodat. I aquells amics que, encara que faci anys que no veus, saps que a l’instant la relació tornaria a ser la mateixa. I parlar d’escriptors, de llibres, de personatges públics, de partits de futbol, de la fama, de la humilitat, dels francesos. I de les dones de París, la seva eloqüència i el seu desdeny. Però, com deia Kant, que no era francès, ¿què puc saber?, ¿què puc esperar?, ¿què he de fer?, ¿quina cosa és l’home?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s