Pàgina d'inici » Dietari » Res a témer

Res a témer

Res a témer, el llibre de Julian Barnes, per no haver de pensar en la mort massa a la tremenda. Com que és un llibre en què es parla també de Montaigne i de la seva mort, gairebé ve a tomb recordar aquelles seves paraules en el sentit que d’alguna manera és absurd témer la mort perquè, quan tu hi ets, ella no hi és i, quan ella apareix, tu ja deixes de ser-hi. ¿Quin temor, doncs, cal tenir-li? I la veritat és que llegir aquest llibre carregat d’ironia de la bona, que és l’anglesa, no et condueix pas a cap conclusió definitiva i seriosa. La vida no és cap assaig. Creus o no creus. Avui hi ha molts indrets on la fe ha estat substituïda per una mena de modern cel seglar, que és el cel seglar de l’autorealització i que tampoc no porta enlloc, però que sembla que és el mite que hem triat. El mite del cel seglar, un engany tan gros com el mite que insistia en el plaer i la joia que sentiríem quan sonés l’última trompeta i les tombes s’obrissin de cop, quan les ànimes sanades i perfetes s’unissin a la comunitat d’àngels i sants. Parlo per boca de Barnes, és clar. Jo sóc creient. Però ell defineix amb tota precisió aquest mite de l’autorealització. Desenvolupar la personalitat, establir relacions que ens ajudin a definir-nos, tenir una feina que ens doni prestigi, béns materials, posseir propietats, fer vacances a l’estranger, col·leccionar conquestes sexuals, anar al gimnàs, consumir cultura, però de la supèrflua. I creure’ns el centre del món, i desatendre l’educació dels fills, fer els fatxendes, gosar debatre en veu alta l’amenaça musulmana, ara que ja és un fet, i ser rebels sense motius, apassionats per inèrcia, amants per rutina i infidels per principi. En el fons, vides de callada desesperació. Res a témer. La mort arribarà.

Centenari, ara fa tres anys, de la publicació d’Auques i Ventalls. Gran Carner. Lliçó de llengua i d’ironia (catalana). En tinc l’edició del 1935 que, segons Jordi Nopca i Jaume Coll, no és ben bé la bona. El que passa és que conté el pròleg de Joan Ferraté i la seva dissecció del poema Símbols, que em sembla magistral i que sempre recordo des que ens el feren estudiar en aquella facultat de Filologia de principis dels 80. La lluna i aquella senyora (Guiteres o Proubasta). I el tramvia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s