Pàgina d'inici » Dietari » Professors de guàrdia

Professors de guàrdia

Sempre m’ha semblat que la feina fonamental d’un professor és la d’atendre les seves classes. Primer, preparant-les i, després, impartint-les. Un professor de l’etapa de secundària, però, es troba en aquest país nostre que el seu horari setmanal és ple d’altres coses que no són precisament classes. Si deixem de banda les reunions -la immensa majoria de les quals no serveixen de res i són pura pèrdua de temps-, un professor de secundària es troba que ha de complir un mínim de 3 o 4 hores setmanals d’això que se’n diuen guàrdies, és a dir, que li toca fer de vigilant i fer-se càrrec d’alumnes que no són seus i que potser aquella determinada hora no tenen classe perquè el professor que els tocava, posem per cas, està malalt, o també d’aquells que els fan fora de l’aula perquè perjudiquen el seguiment de la classe on eren, i per no parlar, en fi, de les ignominioses guàrdies de pati. Sempre m’ha estranyat que se n’hagi parlat tan poc, d’aquesta qüestió de les guàrdies. A França, per exemple, això no passa. Aquestes guàrdies i la vigilància del que podríem dir-ne ordre públic d’un centre educatiu correspon a un cos especial que controla que tot funcioni i el seu sou prové únicament i justa d’aquesta feina. No fan guàrdies, els professors, a França. I així, si al seu horari es produeixen buits d’hores sense classe, els poden d’aquesta manera aprofitar per a l’estudi i la preparació de pròximes lliçons, o per a la correcció de treballs i exàmens, o simplement per llegir. Hi ha moltes i moltes coses que no funcionen en aquest sistema educatiu que tenim. I una d’aquestes coses és que segurament demanem als professors que compleixin tasques que no haurien de ser pas de la seva competència. Estic convençut que una manera de començar a millorar seria alliberant els professors d’aquestes guàrdies i, sense minva de salari, poder exigir-los llavors l’excel·lència de les lliçons que imparteixin i la millora del rendiment acadèmic dels seus alumnes. Som a la cua de tot ara mateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s