Pàgina d'inici » Dietari » Robert Robert desembafa

Robert Robert desembafa

Embafat del mot “clàssic”. Imatge del pa i del circ romà, aliment multitudinari. Sàtira i ironia. Carner i Pla (clàssics de veritat) l’aprengueren d’aquell Robert Robert de mitjan XIX. Aquestes poc més de 100 pàgines que conformen el llibret Barcelona avui en Dia que recuperà la casa editorial Empúries fa gairebé 10 anys. No tingué una vida gens llarga, Robert Robert. Barcelona, 1839 – Madrid, 1873. Me’n serveixo per desembafar-me de tant de “clàssic”.

No em parleu d’aquella gent que us convida un diumenge a la seva torre. Us dóna la sopa crua, us condemna a martiri de mosques i us fa passar lo dia explicant-vos la història de 3 gallines, les vicissituds de 6 mongeteres, les rareses de 2 abercoquers, lo preu del terreno i les picardies de l’Ajuntament. Aquests no tenen casa a fora, sinó una espècie de gàbia paradora per caçar coneguts. Pobre del que hi cau.

O aquest altre. Parleu-me d’una casa espaiosa, a fora; d’una casa gran, ventilada, amb un jardí, amb una font, amb sombra d’arbres, amb soroll d’aigües, amb aucells que volin per a on vúllguien; però, ei!, amb butaques, amb llibres, amb mosquiteres, amb bustos o estàtues que no síguien de gerrer, amb totes les comoditats que la cultura i la civilisació fan indispensables, sobretot a fora; però, ¿piset llogat?, ¿veïns?, ¿carros?, ¿pols?, ¿poc siti?, ¿sol?, ¿burgit?…Fugiu-me d’aquí; per això no hi aniré mai, a fora.

“L’obra escrita en català per Robert Robert és molt bona. Es llegeix magníficament. Robert és l’escriptor més gran dels anys del mig segle XIX”. (Josep Pla). I servidor, què vols que et digui, sempre faig cas d’aquestes coses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s