Pàgina d'inici » Dietari » El Desert dels Tàrtars

El Desert dels Tàrtars

Diumenge, lleure mandrós. Fullejo aquest llibre de Dino Buzzati que fa molt de temps ja que vaig llegir per primera vegada. És un llibre que forma part dels preferits: la història de Drogo, jove oficial destinat a “la Fortalesa”, situada al límit de l’anomenat desert dels tàrtars, el qual, al llarg dels anys, arriba a obsessionar-se amb la idea de demostrar el seu valor militar en combat amb uns tàrtars que mai no arriben a materialitzar-se. La Fortalesa és un refugi incòmode: les entrades i sortides estan controlades per un complicat sistema de contrasenyes. Recordo el terror que vaig sentir (i que ara torno a experimentar) en veure’m presoner del malson del protagonista amb els seus absurds secrets quotidians. Secrets que confiava tan sols a un únic oficial que pot perdre la memòria al llarg del camí. L’embolic de regles sense cap sentit i l’amenaça d’un enemic invisible eren per a mi aleshores l’eco de totes les frustracions i impotències de l’adolescència; ara es tornen l’eco de totes les frustracions i impotències d’una més que avançada edat adulta. I el temps. El temps no és que s’hagi aturat. És més terrible encara. El temps continua el seu propi camí, i es va distanciant de la resta del cosmos. En un lloc com aquesta Fortalesa, tot allò que creus ser íntimament vol que te’n vagis i tot allò que és fora de tu t’ho impedeix. És com si diguéssim que el jardí de la Terra promesa és a l’altra banda del riu, però no d’aquest d’aquí, sinó d’aquell que hi ha més enllà, aquell al qual mai no s’arriba.

Però encabat el que passa és que hi ha els miracles, és clar. Ho he pogut ben comprovar a través de la distància. D’aquesta distància de 40 anys i de 40 quilòmetres de mentidota pietosa, i de miracle, que no deixa de fer-se’m present aquest diumenge de sol i de lleure mandrós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s