Pàgina d'inici » Dietari » Elogi de la vida i de la paraula

Elogi de la vida i de la paraula

El món se m’aturà per uns instants ahir vespre. Fou Joan Safont que em féu conèixer la notícia del traspàs del doctor Martí de Riquer. Uns instants en què em passaren pel cap el record de les classes i dels llibres del mestre savi. Del mestre de la passió i de la curiositat. Segurament el nostre Harold Bloom que tot ho llegí i tot l’interessà. Classes sobre Chrétien de Troyes, per exemple, però que eren sempre classes de cultura universal. Per uns instants tot s’aturà i ara ho revisc. Incapaç de jutjar el seu passat, no sóc qui i només em veig amb cor de parlar del que ell em va fer viure. Avui, malauradament, ja no és possible l’abast del seu saber, sobretot perquè tampoc no sembla possible la recuperació d’aquella facultat de Filosofia i Lletres que no entenia d’especialitats ni de coneixements compartimentats. Llengües clàssiques i modernes, filosofia, literatura, història, geografia, psicologia, pedagogia. Elogi de la vida i de la paraula. I la passió de transmetre-les. Tot això em passà pel cap aquells instants d’ahir, però també d’ara mateix. 99 anys de vida. Queden els seus llibres i queda el model excels del seu català. I la Història de la nostra grandiosa Literatura Medieval -veritables segles d’or-, aquells volums que publicà Ariel juntament amb els volums de Moderna i Contemporània que completaren Antoni Comas i més tard Joaquim Molas. Em vaig sentir orfe aquells instants que dic. Sí, és això. Igual d’orfe, vull creure, que totes les generacions d’estudiants que ell atengué. Moltes gràcies, Mestre. QEPD.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s