Pàgina d'inici » Dietari » Plebeisme

Plebeisme

Si el gust pels llibres creix amb la intel·ligència, els seus perills disminueixen amb ella. Un esperit original sap subordinar la lectura a la seva activitat personal. Per ell és tan sols la més noble de les distraccions, sobretot la més ennoblidora, perquè només la lectura i el saber fan tenir “bones maneres” a l’esperit. Només podem desenvolupar la potència de la nostra sensibilitat i de la nostra intel·ligència en nosaltres mateixos, en les profunditats de la nostra vida espiritual. Però l’educació de les “formes” de l’esperit es fa en aquest contacte amb els altres esperits que és la lectura. Els il·lustrats continuen essent les persones de qualitat de la intel·ligència, i ignorar un cert llibre, una certa particularitat de la ciència literària, continuarà essent sempre, en un home de geni, una marca de plebeisme intel·lectual. La distinció i la noblesa consisteixen, també en l’ordre del pensament, en una mena de francmaçoneria de costums, i en una herència de tradicions. (De Marcel Proust: Sobre la lectura).

El plebeisme és allò que s’oposa a les bones maneres de l’esperit. Les nostres “autoritats pedagògiques” ja fa temps que decidiren bandejar la literatura com a matèria d’estudi. Ja no hi ha cap estudiant que llegeixi les grans obres de la literatura. Ningú no els les explica i molts professors tampoc no les coneixen. És lògic que hi hagi tan mala educació i aquest descrèdit i aquest menyspreu tan profunds de les formes. I és així que tenim, en general, una societat profundament mal educada i no podem de cap manera estranyar-nos-en. A punt de començar el nou curs acadèmic. I jo ja no hi sóc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s