Pàgina d'inici » Dietari » L’anti-Mersault

L’anti-Mersault

Hi ha sensualitat a l’obra d’Albert Camus. Però també hi ha indiferència. M’atrauen encara aquelles fotos seves amb la cigarreta penjant dels llavis i les lúcides descripcions de la manca de valors de l’existència contemporània. De manera que la suposada indiferència és, en el fons, una implícita enyorança de la coherència moral i de l’autenticitat de sentiments d’una humanitat que ell creia possible. Aquesta és, em sembla, la diferència fonamental respecte a Sartre. La misèria veritable, deia Camus, no és exactament l’absència de diners. La misèria és l’absència de llenguatge, l’absència de passat, l’absència de moral. Camus fou dels primers, juntament amb Hesse –un Hesse que, francament, ara més aviat em cau de les mans-, que féu que m’interessés pel que deien els llibres. Quaranta anys enrere. No sé si la seva obra enganxaria els joves d’avui. No ho sé. Però recordo com em seduí la lectura de L’Estrany i de La Pesta, sobretot. I també La Caiguda i El Mite de Sísif i Cal·lígula. I els seus Carnets. Foren lectures que em semblà que em feien bé, però vés a saber. Em quedà per sempre gravada la primer frase del narrador-protagonista Mersault a L’Estrany. No sabia exactament si la seva mare s’havia mort avui o ahir i aquest fet no semblava importar-li gaire. Vida, la de Mersault, esquinçada per la quotidianitat i d’alguna manera governada per forces anònimes. Aquesta mena de forces que lleven a l’home la condició d’ésser lliure i autònom i li arriben a fer creure que en res no té cap culpa ni cap responsabilitat. Potser és aquesta encara avui l’actualitat de Camus. L’anti-Mersault. Em continua, d’alguna manera, atraient la imatge de Camus. El 4 de gener del 1960 tenia 46 anys. Tornava a París per carretera després d’uns dies a la Provença. Conduïa l’editor Gallimard. S’estimbaren.

Veig, amb molt de retard, el documental Brando. 3 hores que m’han passat volant. Extraordinari. Magistral. Seduir i seduir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s