Pàgina d'inici » Dietari » Els amants no són amics

Els amants no són amics

L’amor i l’amistat. Perquè era ell, perquè era jo (Montaigne en relació a La Boétie). La pubertat és el maig i el juny de l’amistat. Més endavant, hi ha l’afirmació sarcàstica de La Rochefoucauld quan diu que els infortunis d’un amic tenen alguna cosa que no és del tot desagradable. Cert grau de veritat àcida. Però només un cert grau. L’amistat veritable s’alegra dels triomfs de l’amic. I les velles amistats conserven aquell encant especial. Records i ironies que fan suportables les xacres. ¿Per què, doncs, el dubte de si l’amistat mata l’amor? Eros nodreix la gelosia fins al punt de la follia. Morir també pot significar satisfacció sexual. Sexe i amor, és clar. Però és l’amistat que arrela en la llibertat: llibertat respecte de la possessió demoníaca, de la histèria, de la febre. El sexe no persegueix la igualtat i l’amistat té a veure amb tot allò de la raó i de la comprensió desinteressada que és apassionat; que fa el pensament generós i el cor intel·ligent. Els amants no són amics. Odi et amo. La majoria de relacions amoroses perduren a través d’un rosari de reconciliacions no sempre sinceres i no és només la tristor, omnia animalia post coitum tristatur, que segueix el coitum. La davallada de la libido deixa un regust amarg i és el temps també que pot fer evolucionar la parella o el matrimoni cap al prodigi d’una amistat madura i desinteressada, humor, paciència, ironia, participació recíproca, tot això que l’amistat comporta. L’amistat no necessita suborns, ni joguines sexuals, ni vaselina. I tanmateix és cert que no tenim cap gran novel·la en què els amants es transformin en amics. En fi, tots aquests fragments d’Steiner. De manera que, al capdavall, ja no sé si és veritat que entre un home i una dona el vincle sexual és el més profund i veritable de tots els vincles (tret que hi hagi fills, és clar, però aquest és un altre tema). No ho sé. Els rius més turbulents també van a morir a la calma de la mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s