Pàgina d'inici » Dietari » Gairebé tot és trampa

Gairebé tot és trampa

Tornem-hi. No n’hi ha, de fracàs escolar. El fracàs és el fracàs del sistema. Hi ha encara massa estudiants que aproven i passen de curs amb bones notes, i fins i tot molt bones. Massa, perquè la majoria immensa fan faltes d’ortografia. Mooooltes faltes d’ortografia. I, així i tot, pot molt ben ser que obtinguin mitjanes d’excel·lent. D’altra banda, qui no aprova no és pas que fracassi, és que no ha fotut res, res de res. Amb aquest sistema que tenim, per poc que facis ja tens un 5. I molts professors són pressionats, a les reunions d’avaluació final, i ara n’és època, perquè apugin les notes dels alumnes, ho hagin o no merescut. Gairebé tot és trampa, en aquest sistema. De vegades només cal que vagis a fer un poc el ploricó o el ploramiques davant d’aquell professor que t’ha rebaixat un 1.1 la nota a causa que has fet 11 faltes d’ortografia a l’examen perquè tot quedi en no-res i el professor es desdigui de la seva decisió. Degradació de l’ofici, d’aquest ofici que és, o hauria de ser, el més bonic del món. A l’època nostra, amb 3 faltes suspenies i tothom ho sabia i no hi havia res a fer. Una època en què tot era en castellà, eh! Ara diu que volen canviar l’estructura, o no sé què, de les Escoles de Magisteri. Ja seria hora si ho fan a fi de bé. Perquè és d’allí, d’aquestes Escoles o Facultats, d’on ve tot l’embolic i el fracàs del sistema. Que m’expliquin, si no i per exemple, perquè tantes i tantes escoles no permeten que els nois (nens, de fet) s’enduguin els llibres de text a casa seva. I em sembla que tampoc els de lectura no se n’hi poden endur. Hi ha aquesta cosa igualitarista i cooperativista segons la qual, a més, aquests llibres de text més val que no te’ls facis teus ni hi escriguis res: el curs que ve han de servir per a d’altres alumnes, i així successivament. Ja fa temps que cap adolescent, deixeble d’aquesta mena d’escoles, no pot desar a casa seva el seu historial d’alumne de Primària com a mínim. Els llibres han deixat de ser objectes personals, objectes que et puguis apropiar i fer-te teus. No és possible ja estudiar a casa perquè l’escola no permet que t’hi enduguis els llibres. Tret, és clar, que procuris fer-te amb un segon exemplar, que sigui teu i de ningú més, de cadascuna de les matèries. I aleshores resulta lògic pensar, i dubtar, quins deuen ser els hàbits d’estudi que transmeten aquestes escoles. I, en fi, ja ho sabem, un país que retalla i estalvia en ensenyament, en formació i en saber no és un país ni és res.

One thought on “Gairebé tot és trampa

  1. El cas de les juntes d’avaluació és especialment greu. No només pel que heu citat, que és exacte, també perquè el grau de pressió maquiavèl·lica que poden arribar a fer les directives passa, per exemple, per condicionar les notes a la pèrdua o el guany d’un grup-classe i, per tant, la possibilitat que algun company/a deixi el centre. També, evidentment, les famílies que no accepten que el rei de la casa, que s’ha passat el curs rascant-se la panxa, suspengui, i llavors és quan després de la junta es donen certs “miracles”. És molt decebedor, certament.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s