Pàgina d'inici » Dietari » La Casa Tellier per combatre Aznar

La Casa Tellier per combatre Aznar

Rellegeixo La Casa Tellier, de Maupassant, per combatre el fàstic que em produeix Aznar i tot allò que representa aquest ésser mesquí i insofrible. Tothom és benigne i afable, i gens pagat de si mateix, a La Casa Tellier, que és una casa de putes, un prostíbul. Madame Tellier, respectable camperola normanda, que administra el seu establiment de la mateixa manera que si administrés un internat de senyoretes. El talent per a la conciliació i el bon humor d’aquesta madame. Hi ha aquell capvespre de maig que uns clients habituals estan enutjats perquè troben el local tancat amb un rètol a la porta que diu “Tancat per Primera Comunió”. La mestressa i les seves pupil·les se n’han anat per assistir a l’esmentat esdeveniment atès que la protagonista de l’acte és neboda i fillola de Madame. I així la Primera Comunió, i ara justament n’és temps, es transforma en esdeveniment extraordinari quan el plor perllongat de les prostitutes, commoses en recordar la seva infantesa, es torna tan encomanadís que arrossega tots els allí congregats en un èxtasi de llàgrimes. El senyor rector proclama que l’Esperit Sant ha davallat i ho agraeix principalment a les visitants, Madame Tellier i les seves noies.

Tothom és benigne i afable a La Casa Tellier. No com Aznar i tot allò que representa. Madame i les noies tornen, encabada la cerimònia, a la seva tasca vespertina habitual, que, tanmateix, duen a terme amb ímpetu no rutinari i amb un elevadíssim estat d’ànim. “No cada dia tenim coses a celebrar”, comenta Madame Tellier al final del conte i ara m’adono, traient-me definitivament del cap Aznar i tota la mesquinesa que representa, que tan sols un lector que no sigui capaç d’alegria refusarà d’alegrar-se amb ella. Relat normand i calorós de Maupassant, rialles, sorpresa, penetració espiritual i el talent de la guspira del plor desconsolat de les prostitutes que engrandeix la vida i no disminueix ningú.

One thought on “La Casa Tellier per combatre Aznar

  1. L’estat espanyol també és com un prostibul amb la seva madame, encara que a aquesta li manca talent per la conciliació i el bon humor; semblaria més aviat el rostre agre de l’Aznar. Hi ha unes quantes putes a sou, catalanes i liberals. Responen a noms com ara Alejo, Quintà, Sostres i Pericay.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s