Pàgina d'inici » Dietari » Tan sols hauràs de xiular

Tan sols hauràs de xiular

Som ja en plena obscena expansió del bonisme. Un bonisme sempre interessat i carrincló, és clar. Tot ben lluny de l’amable i elegant discreció, no fos cas. Record de les festes de precepte. Pel que fa a mi, i a canvi, el dia d’ahir s’acabà amb To have and have not (1944) que de sobte vaig veure que passaven a TCM. M’hi vaig quedar, és clar. El guió de Furthman i de Faulkner a partir d’una novel·la menor de Hemingway. Diàleg, diàleg del bo. Breu, irònic, ocorrent. 100 minuts. Reminiscències de Casablanca, sí. I Steve (Bogart), cínic, fred, solitari, escèptic, aventurer i bona persona. I la “Flaca” (Bacall), independent, segura d’ella mateixa, decidida, intrèpida, atrevida i amb tendència a portar sempre la iniciativa. I guapa, és clar. Molt guapa. Drama, aventures, intriga, cine negre, thriller, guerra. Mirades, gestos, actituds furtives, moviments, vibracions, suggeriments, expressions espontànies, picades d’ullet. I la banda sonora i l’ambient del cafè de l’hotel i el pianista fantàstic. Bacall i Bogart es casaren al cap d’un any (21-5-1945). Dissabte que acabà de manera immillorable. Defensa de l’amistat, lleialtat insubornable als amics, assumpció de responsabilitats a favor de la comunitat, suport als dèbils, recerca de la llibertat, elogi de l’esperit de risc i d’aventura. El cine de Hawks. Clàssic imprescindible. Fes un volt al meu entorn a veure si hi veus cap corda (ell). Doncs saps què, que jo no et demanaré mai res i no hauràs de fer res. Però si mai et cal alguna cosa de mi, ja ho saps: tan sols et caldrà xiular. Tan sols xiular. Saps com se fa, ¿no? Només has d’ajuntar els llavis i bufar (ella). Que gran!!

2 thoughts on “Tan sols hauràs de xiular

  1. According to legend, Hawks bet Hemingway that he could make a movie out of the author’s worst book. When Hemingway inquired what that was, Hawks responded, “To Have and Have Not.” Once permission was granted, Hawks enlisted the aid of Furthman, who wrote a reasonably faithful adaptation, then Faulkner (who had not yet earned his own Pulitzer) to re-shape things in a way that would be more cinematically appealing. Although Hemingway’s name appears prominently on the title screen (“Ernest Hemingway’s To Have and Have Not”), a magnifying glass is needed to find the crumbs of the novel that remain.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s