Pàgina d'inici » Dietari » Delft majestuós

Delft majestuós

Sense sortir pràcticament per a res tots aquests dies sense classe. I sense veure, tampoc, gairebé ningú. Estones combinades amb Per França i Anglaterra… (Safont), principalment els fragments dedicats a Xammar i a Aguilar, i també amb els Contes de Bellow, esplèndids, amb molt de Dire Straits i Knopfler, no em trec del cap Golden Heart, i, sobretot, la nit de dissabte, amb La Jove de la Perla (Girl With a Pearl Earring), Peter Webber, 2003. Pel·lícula majestuosa en un Delft majestuós. Els Països Baixos del segle XVII, que ben fotografiats (Eduardo Serra). Delft, que quedà intacte després dels bombardejos alemanys que pràcticament destruïren la veïna Rotterdam. I Vermeer. Vermeer de Delft. Quina pintura deliciosa. Quina claror i quina precisió. Recordo encara les visites fetes al Mauritshuis de l’Haia. Nit de dissabte, solitud del saló de casa, i els 93 minuts de la pel·licula que es fan tan curts. Obra d’art total. Bellesa, crueltat i tristesa. Però sobretot bellesa. I el preu que el personatge de Scarlett Johansson ha de pagar per l’amor envers Vermeer que no pot ser de cap manera correspost. I les dues perles del final com a única recompensa. En fi, indescriptible plaer estètic. I recordo Espriu, ara que s’acosta el 2013, quan manifestà el seu desig de veure els quadres de Vermeer de Delft, a banda de posseir unes quantes figuretes de pessebre de Ramon Amadeu i de no haver d’escriure ni un ratlla més. Ai, Espriu. A Delft, per cert, és difícil que hi nevi. Hi pot glaçar, això sí. Però molt difícilment nevar quan es viu en part per sota del nivell del mar. A la pel·lícula hi neva, però. Content, tanmateix, molt content. Dies de gran profit.

Per cert, que deu haver estat el darrer any que el 6 de desembre aparegui en vermell al calendari.

Fart i cansat de signar manifestos. No en penso signar cap més. De manifest, fa molt de temps que en signo un cada dia amb la meva feina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s