Pàgina d'inici » Dietari » Penèlope no fidel

Penèlope no fidel

Tantes hores fora de casa! ¿I per què, al capdavall? De res no li ha servit, a Bloom, el vagareig de tal dia com avui. Aneguet lleig. Bloom, que es fica al llit i s’arrenca maquinalment l’esqueix d’una ungla del peu i se l’ensuma distretament abans de llençar-lo. Automatisme dels records d’il·lusions definitivament perdudes. Somnis de Bloom ridiculitzats simplement pel fet que es fan explícits fins al darrer detall. La nostra mateixa ridiculesa si ens poséssim a analitzar i a catalogar amb realisme els nostres somnis i les nostres il·lusions íntimes. ¿Què ha passat? ¿Què se n’ha fet, de tot plegat? Bloom, home de classe mitjana, tret de la seva addicció al joc lingüístic. Bloom, que no queda com a bo ni com a dolent, sinó com a ridícul a força de mediocritat. Ideals de via estreta. Tan estreta com el llit on ara és i on també hi ha la dona, Molly. Déu n’hi do, Molly. La Penèlope no fidel. Els peus de Molly que queden tocant el cap de Bloom, cornut potser sense saber-ho, no mort però sí ja liquidat. Sol·liloqui endormiscat de la senyora Bloom (Molly). Ment que flueix lliure d’inhibicions morals pel que fa a la seva obssessió eròtica. Record de la visita del promotor Boylan aquella darrera tarda i de com jeu amb ell a terra mateix per por del soroll excessiu de les molles d’aquest llit tan estret i la promesa per part d’ell d’una nova visita al cap d’uns dies. La ment de Molly, que es torna una ment poètica al final, i que conclou amb el mot que Joyce qualifica de mot femení: “SÍ”. Ulisses com a negatiu caricaturesc de l’Odissea. L’heroi que torna a casa per tal de no ser res, ni tan sols allò que potser al llarg d’aquest dia tan llarg ha pogut lleugerament esbossar de manera fracassada. Triomfa, en canvi, Molly. L’Etern Femení. La deessa Terra. La Naturalesa sàvia, feconda i sense idees. (Valverde).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s