Pàgina d'inici » Dietari » Enveja, bèstia inferior

Enveja, bèstia inferior

Hi ha el conte de Víctor Català, Enveja, que llegirem avui a classe. Un dels 12 Drames rurals de Caterina Albert. Maternitat, ànsia de ser mare. Grans paraules i grans bones intencions. Fruita novella, dolç déu vos guard de primavera ¿Què hi ha de més sublim? Viure  molt bé, i feliç, amb el marit, idil·li conjugal i estimar-se. Passen 10 anys i aquella frustració, aquella impossibilitat de tenir un fill. Aquest fruit que no arriba i el murmuri, aleshores, de la gent del poble. Forra, primer. I després forros. Dit de les cabres i les vaques improductives, estèrils, eixorques. L’insult no dissimulat del poble. I ve, però, el dia del desig de menjar magranes, aquestes fruites. Aquestes fruites, associades a la maternitat, que representen la sensació interna de la dona, deessa camperola, que el desig més gros, el de ser mare, s’està realitzant. Caràcter poètic del conte de V. Català. La magrana i els seus caparrons pintats, feble esclat de vida, la gran metàfora. L’autora el titulà Enveja. Enveja dels tafaners, dels malparladors, i segalls, i espietes, i delators, d’aquells que no tenen mai prou feina amb la seva pròpia vida que han sempre d’ocupar-se de la dels altres. Enveja de poble, aquest instint pervers de bèstia inferior. A Enveja guanya l’amor i guanya la vida. Hi ha poesia en aquest conte. ¿Què pot haver-hi, de més sublim?

One thought on “Enveja, bèstia inferior

  1. Tot el que va escriure la Caterina Albert té molta força. La Infanticida em va impactar; no la vaig llegir, la vaig veure representada a la plaça de l’Esglèsia d’Arenys.

    Ara, llegiré els Drames Rurals. Alguna cosa de bo tenen les noves tecnologies, ja que et pot arribar una bona crítica, un suggeriment, 10 anys més tard de ser formulat.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s