Pàgina d'inici » Dietari » Instrument de civilització

Instrument de civilització

Esdevenir deutors de persones que no coneixem, de persones que no hem conegut. També ho té això, la literatura: ens converteix en deutors de les persones que hem llegit. Deute sense interès monetari. Dec tant a tantes persones! Persones que hi són encara i persones que continuen essent-hi a través de tot el que deixaren mentre hi foren. V-M ha estat, i és, un d’aquells amb qui més deute he subscrit i, entre moltes d’altres coses, li dec l’accés al Manual del Distret que esmentava l’altre dia. Alejandro Rossi. Origen florentí (1932), ciutadà mexicà i professor de filosofia. De l’estirp de Montaigne. En un dels pròlegs del llibre, concretament al de Monsiváis -mort de no fa gaire- (Rossi ens deixà ara fa 2 anys), hi ha les creences d’aquest distret que tant s’hi fixava. Crec en els substantius i els seus complements, els adjectius, crec en els verbs i en els ritmes de les frases. I en l’esperança del civilitzat, una esperança que no rau en la il·lusió del progrés infinit sinó en el do concedit per l’Humanisme i la literatura d’acostar-se al passat sense prejudicis, al present i a les idees, als temes polèmics i als temes insignificants. Estirp de Montaigne. Escriure bé és pensar bé, però no tan sols pensar bé. És també fer del gaudi de l’idioma l’instrument per excel·lència de la civilització.

L’honor d’aquest deute i el plaer d’aquest Manual del Distret.

2 thoughts on “Instrument de civilització

  1. Haver nascut després de Llull, Montaigne i de Michelangelo, poder gaudir del romànic, del gòtic i del modernisme, haver nascut després de Bach, Pla i Victòria dels Àngels i tenir-los tan a l’abast, haver tastat Humanisme i poder-s’hi capbussar, ser occidental, mediterrani i sentir-se part d’un tot gairebé immillorable com és el Barça de Guardiola… això és civilització, això és la felicitat

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s