Pàgina d'inici » Dietari » El més autèntic d’un mateix

El més autèntic d’un mateix

Impostura i inconsistència. Llegeixo Vila-Matas aquest dematí. Babèlia. Qui traeix el més autèntic d’ell mateix està perdut. D’acord. Però, ¿i si el més autèntic d’un mateix és la impostura i la inconsistència? ¿Fóra bo, aleshores, trair-se? ¿Com saber què és el més autèntic de tu mateix? Escriure no és imprescindible i, encara, és molt menys imprescindible que els altres et llegeixin. L’enveja sana que sents dels grans textos que mai no seràs capaç d’imitar. Vet aquí una cosa autèntica de tu. Tants llibres, tants models, tant fugir de la senzillesa del viure quotidià i de deixar-t’hi la pell. I potser sí que ets com la imatge que els altres tenen de tu. Escrius i publiques a la xarxa, i només a la xarxa. No ets, per tant, veritablement un escriptor. I no ho ets perquè no cobres. No pots cobrar si tan sols publiques a la xarxa. No ets prou valent i escrius com a diletant. Pur xipolleig. Actes de disciplina més o menys quotidians amb tu mateix que no passen d’aquí. Pensa en les excel·lents paraules del mallorquí Llop a La ciutat submergida, en el sentit que la literatura exigeix una sola forma de viure-la, des de la seriositat i la passió i no des des diletantisme i el xipolleig. Un escriptor és allò que escriu -la seva literatura i no res més- i la inspiració només arriba si et troba treballant. La literatura és risc i no auto-complaença en les coses ja fetes. L’art de la literatura és un do natural, però exercir-la és un ofici que cal aprendre. I la dignitat d’aquest ofici té un preu: sempre s’ha de cobrar per la feina feta. La professionalitat consisteix, doncs, a no publicar una sola línia sense cobrar. Si no, no passa de ser un hobby, una afició, un simple gaudi per anar passant l’estona .

One thought on “El més autèntic d’un mateix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s